Duizend & ik

Als ik voor mijn raam uitkijk over de spierwitte torens van Surdus, denk ik altijd aan vluchten.

Voor Acht is elke dag hetzelfde. Elke dag leeft ze volgens een strenge leer die haar klaarstoomt voor een zinvol bestaan overzee. Elke dag gaat ze op in een massa van duizenden andere meisjes die precies op haar lijken.

Maar Acht voelt zich anders. Ze voelt zich iemand en dat is een probleem. Want iemand zijn is verboden, en kan haar in groot gevaar brengen. Dan ziet ze haar tussen de anderen en is er voor Acht geen weg meer terug. Ze zal moeten ontsnappen. Samen met haar.


Voor iedereen vanaf 13 jaar.



De pers over Duizend & ik:

NRC – Mirjam Noorduijn
“een relevant, actueel en prikkelend boek, waarin niets is wat het lijkt, behalve de werkelijkheid van het verhaal”
“een gedurfd en ideeënrijk verhaal voorbij tijd en ruimte”

Trouw – Bas Maliepaard
“Terwijl de lezer gist, verhoogt Goldewijk knap de claustrofobische sfeer en stelt hij prikkelende, filosofische vragen over werkelijkheid en illusie – is dat er wel? – over vrije wil en wat een mens tot mens maakt”

De Volkskrant – Pjotr van Lenteren
“Ontroerend verhaal om in één ruk uit te lezen”

Waan & Wijs – Susan Venings
“Het taalgebruik van Goldewijk is prachtig. Binnen de zielloze omgeving waarin Acht leeft zingt zijn taal. (…) Uiteindelijk, na zo’n 150 bladzijden, worden alle sluimerende vragen beantwoord. Maar dan is de lezer nog niet klaar, ook als de context waarbinnen het verhaal zich afspeelt duidelijk is wordt de lezer uitgedaagd vragen te stellen. Relevante vragen voor de tijd waarin wij leven.”

Boekwijzer
“Dit is een verhaal dat je moet ervaren, een puzzel waarvan je de stukjes zelf mag gaan ophalen. En is het verhaal gelegd, dan wil je gegarandeerd nog maar één ding: opnieuw beginnen.”

Stoer Leesvoer
“Een wonderschoon dystopisch verhaal”

Jaapleest
“Stilistisch sterk en zorgvuldig en vooral een boek om over door te filosoferen”

Libris kinderboek van de maand
“een geweldig verhaal voor een doelgroep die meer van dit soortverhalen verdient”


Op Instagram:

@ivonvanderschuit: “Yorick Goldewijk neemt je mee over een achtbaan van mooie zinnen, die je allemaal wilt onthouden. In een razend tempo, beklemmend, dan weer bevrijdend en dan stilte...”

@vlogmissgalore: “Chapeau, zo schoon!”

@mustreadbymargreet: “en als dan langzaam naar het einde toe die puzzelstukjes in elkaar gaan vallen, dan kan ik niet anders dan met een diepe buiging en vol verwondering dit boek dichtslaan. Het zit zo waanzinnig goed in elkaar! Bizar mooi!”

@leesjunkie: “Duizend sterren voor dit boek”

@leesmonster: “Wow. Wat een prachtig boek, en wat is Yorick Goldewijk een woordkunstenaar. Lees. Dit. Boek!”

@boonenleest: “Goldewijk boort met deze poëtische, dystopische young adult-roman een fris genre aan in ons taalgebied en bewijst dat leesgrage booktok-jongeren niet alleen in het Engels hun toevlucht hoeven te zoeken.”

@boekenvoorjongeren: “Het is een spannend en intrigerend verhaal met een ontknoping als een mokerslag. Eentje die je vasthoudt. Ook als je het boek uit hebt.”



@lazyheroinesboeken: “Yorick heeft het gewoon weer voor elkaar gekregen, heeft weer een verhaal geschreven dat tot diep onder mijn huid is doorgedrongen. Een verhaal met prachtige zinnen die je volledig in de ban kunnen nemen en waar je steeds maar meer van wil. Wegleggen was voor mij geen optie. Het is zo beklemmend en bizar.”

@markdeleesmeester: “Een wonnderschoon verhaal waar ik verder niets over kan en wil vertellen omdat je het zelf moet beleven.”

@juf_rigoberta: “Het is een bijzonder verhaal over het verlangen naar jezelf zijn en omgaan met eenzaamheid. Ga het vooral zelf lezen, het is een aanrader!”

@langlevelezen: “Duizend & ik is een wereld op zich, waarin je jezelf bij tijd en wijle een beetje gevangen voelt, net zoals Acht. Het biedt echter ook stof tot nadenken en het zorgt ervoor dat je ook na het uitlezen van dit boek nog in je hoofd zit met Acht en de wereld die voor haar echt werkelijkheid is”

@allesmetboeken
: “Prachtig, werkelijk prachtig geschreven. Schitterende taal, pareltjes van zinnen en een uitstekende spanningsboog. Verhalen in een apocalyptische setting spreken mij wat minder aan. Maar de uiteindelijke ontknoping is toch wel briljant. En ik kan niet genoeg benadrukken hoe mooi dit alles in taal is gevat.”